Przepis:
Kurki-ile znajdziemy, oczywiście dobrze umyte-ja nawet 3 razy zmieniam wodę
1-2 cebule
śmietana 18%-zależy ile chcemy mieć sosu, ja biorę całe opakowanie 250 ml
sól, pieprz
odrobina masła i oliwy
Prawdziwki-niestety tylko 4 sztuki
Kurek też za dużo nie było, tak w sam raz dla dwóch osób
Sosik kurkowy podany z ziemniakami i w razie głodu jeszcze jajko sadzone.
kurki przesmażyć na masełku i oliwie razem z cebulką, podusić do miękkości, doprawić i zaciągnąć śmietaną. Ja po prostu mieszam śmietankę z odrobiną mąki, ale jest też sposób troszkę bardziej exlusive, czyli użyć śmietany 30%, którą trzeba na patelni podsmażyć tak długo, aż zmniejszy objętość-odparuje i zrobi się taka konsystencja jakby budyniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz