Tym razem trafiły do nas:
Sos Salsa Mexicana-pikantny sos pomidorowy, z kawałkami papryki, cebulki, do mięs idealna.
Jest ciemnoczerwony, przyjemnie pachnący pomidorami, i gdzie w pierwszej nucie własnie ten smak pomidorków działa przyjemnie na zmysł smaku, tak po chwili czujemy odrobinę palącą goryczkę ostrej papryczki.Nie jest jakis mega ostry, raczej taki w sam raz, ale odrobine gryzie w czubek języka Bardzo smaczny.
Sos czosnkowy-klasyk wśród sosów czosnkowych, lekko kremowy, odpowiednio gęsty i idealnie dporawiony czosnkiem.
Dressing 1000 wysp-i tu jestem bardzo zdziwiona, poniewaz przyzwyczajona byłam do sosu 1000 wysp, raczej delikatnego, bardziej słodko kwaśnego, a tu totalne zaskoczenie, bo sos okazał sie delikatniejszy, ale równie smaczny.
Standartowo sosy były wykorzystane wszędzie tam gdzie mieliśmy ochotę: kanapki, mięso, grill, sałatki, surówki, frytki
W naszej kuchni obecnie tylko stosujemy sosy Folwarku, a ich smak wybieramy w zależności od nastroju. Bardzo smaczne, ładnie prezentuja się na stole, dodatkowo, co dopiero teraz zauważyłam, mają z boku przeźroczystą folię, dzięki której widzimy poziom sosu-fajny patent.
Skład jak zwykle prosty i oszczedny, tylko składniki podstawowe, które po prostu muszą sie znaleźć.
Sosy wykorzystałam do naszych ulubionych potraw:
Kotleciki z kurczaka najlepsza potrawa Julki i Dominika, dzięki nim udaje mi się przemycic do ich jadłospisu znienawidzone warzywa i zieleninę:
Pierś z kurczaka kroimy na małe ok. 1 cm kawałki, dodajemy do tego ulubione (bądź nie lubiane) warzywka, ja dokładam mały słoik groszku z marchewką, cebulkę pokrojoną w malutką kosteczkę, cały pęczek koperku. Można też pokusić się o inne warzywa np kukurydzę, czy podduszoną cukinię, no ale ja się cieszę, że chociaż tam mogę wcisnąć groszek, marchewkę, no i zieleninę, która jest naprawdę ble.
Dodajemy troszkę startego sera 10-15 dag, 2 surowe jajka i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem, w wersji dla dorosłych można dodać ząbe czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu tak jak placuszki.
Szybki, syty i zdrowy obiad.
Polewamy ulubionym sosem, te kotleciki są przesmaczne.
Zapiekane kotlety na serowo-pieczarkowej pierzynce
Jeśli znudziły Wam się zwykłe kotlety, proponuję usmażyć je klasycznie na patelni opanierowane w bułce tartej i jajku, ,przełożyć na blachę do pieczenia, polać Sosem Czosnkowym, posypać je przesmażonymi pieczarkami, na to nałożyc po plasterku żółtego sera i podpiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Równie pyszne, a posmak sosu czosnkowego sprawia, że są wyjątkowe.
Kurczak ala KFC:
kolejny hit dla niejadków, ale wykonany domowym sposobem, dużo zdrowszy, moim dzieciom smakuje tak bardzo, że nawet są w stanie przełknąć odrobinę surówki, po to by dostać dokładkę.
Pierś z kurczaka pokroić na ok. 5-6 cm kawałki, przełożyć do miski i dodać przyprawy, ja na dużą pierś daję ok: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (jeśli wolicie bardziej pikantnie, proponuję odrobinę chili). Doprawione mięso odstawiamy do lodówki na kilka godzin, może nawet zostać całą noc.
Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe: 1 jajko, odrobina mleka, ok 1/2 szkl mąki, dodajemy do tego przyprawy sól, pieprz i paprykę. Mieszamy, ciasto musi być gęste. Ciasto mieszamy z naszym mięsem z kurczaka.
Przygotowujemy nastepną miskę, do której wsypujemy 1 szkl mąki pszennej oraz dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Obie mąki dokładnie mieszamy.
Kawałki kurczaka obtoczone mokrym ciastem, przekładamy do miski z suchymi mąkami, każdy kawałek obtaczamy w tej mieszance mąk.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, którego musi być tak dużo, by kawalki mięsa w nim pływały.
Podajemy z ulubionym sosem i surówką ( u mnie było to jabłko pokrojone w kosteczkę, z cieńko pokrojona porą, połączone z Romualdą Duńską i doprawione solą i cukrem.
I na sam koniec fotka z końca wakacji, Julka z kuzynką zajadają sie (no dobra, Natalka już trochę zmęczona)
Przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety cały czas robię je z telefonu komórkowego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz